Article de Jordi Orts, periodista d'Aramultimèdia

L'hotel que no fa falta

Jordi Orts


Aramultimèdia, 11/abril/2011

Han passat onze mesos des que la Diputació d'Alacant li va demanar a la Conselleria de Medi Ambient declaració d'impacte ambiental sobre el projecte d'hotel de la Font Roja. Ni l'han emesa, ni van a emetre-la en breu.

No tinc dubtes que si a hores d'ara no han començat les obres de l'hotel, ha estat pel treball que la plataforma ciutadana contra el projecte està fent des de fa anys. Campanyes de sensibilització de la població, mobilitzacions, al·legacions ben fonamentades...

Sense els esforços continuats d'aquest col·lectiu que ha tractat de protegir un dels espais naturals més emblemàtics que ens queden intactes, segurament la pressió política de la Diputació d'Alacant i el Govern local alcoià hagueren donat els seus fruits, i l'hotel tindria llum verda.

L'alcalde d'Alcoi, Jordi Sedano, i el president de la Diputació, José Joaquín Ripoll, han dit i diran que el projecte és respectuós amb el medi ambient, necessari per al desenvolupament del turisme local i que només compta amb l'oposició dels ecologistes més radicals.

Tot i que segurament la decisió sobre la Declaració d'Impacte Ambiental (si és que arriba) estarà marcada per motius polítics, és a la Generalitat Valenciana i no a Sedano o a Ripoll, a qui li correspon determinar si el projecte respecta o no el carrascar de la Font Roja.

Aquesta declaració no resoldrà però un altre aspecte que els nostres gestors no haurien de passar per alt: l'econòmic. En temps de crisi com estem i amb els recursos públics escassejant, no s'entén que ells mateixos ens avisen que les administracions públiques que mouen estan a prop de la fallida, mentre d'altra banda s'afanyen a vendre'ns projectes com el de l'hotel, que suposen importants inversions públiques sense una necessitat evident o un benefici social clar.

No n'hi ha dubte que l'oferta hotelera actual a Alcoi és adequada, amb dos hotels urbans a sovint desocupats, un hostal i un bon grapat de cases rurals, la majoria dins del mateix parc natural de la Font Roja. Amb aquestos espais hostalers esforçant-se per sobreviure, per què ens diuen que l'hotel a la Font Roja és necessari per a dinamitzar el sector en la ciutat? Simplement, no tenen cap argument sòlid en aquest sentit.

Encara n'hi ha més: els populars alcoians i alacantins han plantejat el tema de l'hotel com una qüestió que només ha significat el rebuig dels ecologistes i els grups polítics d'esquerres. Això és realment així, o és el que li interessa fer-nos creure al Govern local alcoià?

Estic convençut que si el projecte de l'hotel a la Font Roja es plantejara a la població en termes de necessitat i al marge de consideracions polítiques, la resposta ciutadana seria contundent i diferent a la que imaginen alguns.

En plena precampanya, l'hotel no obtindrà declaració d'impacte (ni positiva ni negativa) abans del 22M. I si l'obtinguera, les obres no podrien començar de cap de manera en compliment de la llei electoral.

Així les coses, només ens queda esperar que el proper Govern local d'Alcoi tinga la sensibilitat suficient com per a valorar serenament que l'hotel plantejat a la Font Roja, ni és bo per al parc, ni és la millor manera d'ajudar al sector turístic local, ni és una necessitat per als que, com sempre, el tindríem que acabar pagant.

JORDI ORTS
equip AM