Contestació d'Albert Durà, president del
Centre Excursionsita d'Alcoi, a Miguel Peralta

Al senyor Peralta

Albert Durà i Torregrosa


En contestació al seu article publicat amb data 24 de març de 2011 i títol “Libia, Zapatero y la Gala”, el primer que li he de dir és que en referència al que comenta sobre la Gala dels Goya i el “paripé de los de la Ceja”, personalment estic i estaré sempre en contra de les guerres. Per cert, ara també m’he manifestat en contra d’aquesta guerra. Així, que “xe, que mala sort”.

Però anem a la Gala a la qual vosté es refereix. Per cert, una Gala organitzada pel Diari Ciudad, i per tant no pel Partit Popular, on es pressuposa que existeix, i es respecta, la llibertat d’expressió, de les persones i de les entitats que han estat guardonades en cada ocasió.

Per cert, senyor Peralta, el Premi Caja Mediterráneo Medi Ambient 2010, del periòdic Ciudad, se li va atorgar al Centre Excursionista d’Alcoi, per “La seua trajectòria i la tasca pedagògica que, al llarg dels 60 anys d’existència, ha desenvolupat aquesta entitat, que ha sigut la mare de nombrosos grups i col·lectius, sorgits amb el denominador comú de la defensa i la difusió dels valors del medi ambient més pròxim i universal”, segons consta en l’Acta del jurat.

El Centre Excursionista d’Alcoi, ha rebut al llarg d’aquestos anys, altres guardons i recentment també, el Premi Cavanilles, atorgat pel Centre Excursionista de València. Com vostè supose que sabrà, aquestes dues entitats senyeres, deganes i capdavanteres de l’excursionisme valencià i de les activitats d’aire lliure, junt a moltes altres, s’han manifestat, per activa i per passiva, en contra del projecte del PP d’Alcoi, de construir un hotel en el cor del Parc Natural de la Font Roja.

Part de la defensa i la difusió dels valors del medi ambient més pròxim i universal, que ha practicat des de sempre el Centre Excursionista d’Alcoi, tal com recull l’acta de jurat, té a veure, evidentment amb la nostra posició contrària a la construcció d’un hotel a la Font Roja. Per aquest motiu, i perquè tractem de mostrar la nostra coherència allà on ens conviden, i no oblidem que aquella nit de la Gala del Periòdic Ciudad, supose que érem un dels seus convidats estrella, junt a les altres persones i institucions premiades, vaig tindre el gust i la satisfacció de fer les manifestacions que vaig fer, i pense que en cap moment van estar fora de lloc, tal com vosté afirma.

Altra cosa és que vosté no estiga acostumat a escoltar manifestacions que no li convenen , ni a vosté ni als seus interessos, i menys en llocs i actes “teòricament” favorables.

El Centre Excursionista d’Alcoi, en la seu trajectòria de defensa dels nostres paratges naturals, no entén com en ocasions se li posen problemes i limitacions per a poder fer marxes, excursions i altres activitats per la Font Roja, mentre que es dóna llum verda a les excavadores. Entenem que el projecte d’hotel presentat es podria desenvolupar en la perifèria de Parc Natural, però no en el seu cor, per la seua demostrada inviabilitat i insostenibilitat.
Vull recordar les declaracions de destacats membres del Partit Popular referint-se a què el projecte serà “exquisitamente medioambiental”, quan parlem de més soroll, consum d’aigua, més trànsit, eliminació de carrasques i altres arbres centenaris, tot i tenint en compte que al voltant de l’hotel caldrà deixar, per raons de seguretat, un franja de 25 metres, per separar la zona edificada de la forestal.

No sé a qui pretenen enganyar els seus promotors, quan canten les excel·lències socials d’un negoci que suposa una privatització per a benefici d’uns pocs. Què guanyarem amb la privatització, d’un espai que ara és públic, i que pretenia convertir-se en un “espacio no apto para mochileros”, en unes declaracions fetes, precisament per vostè, Senyor Peralta, ja fa algun temps.

Per cert, lo de “no apto para mochileros” també ho tenen previst, ara amb l’eliminació de l’actual zona d’acampada, per a transformar-la en aparcament de cotxes.

No vull allargar-me més, explicant-li arguments que no poden fer mai viable aquesta “cabuderia política” (del PP o seua??) i que els nostres conciutadans coneixen ja de forma sobrada.

Ja veig el compromís que tenen els dirigents del PP amb el medi ambient. Pot ser fóra per això que no poguera, o més bé no volguera, entendre les meues paraules a la Gala del Ciudad. Per això, ho repetisc ací perquè se li queden gravades per sempre: “El Centre Excursionista d’Alcoi defensarà els nostres paratges siga contra qui siga, i per això direm ben clar, Hotel fora del Parc Natural de la Font Roja, La Font Roja també és nostra i no del PP”.

Alcoi, 30 de març de 2011

Albert Durà i Torregrosa
President del Centre Excursionista d’Alcoi
Premi Caja Mediterráneo Medi Ambient 2010, del Periòdic Ciudad