Manifest La Font Roja també és nostra. 28.07.08

Estem ací perquè ens estimem la Font Roja.

Som molta gent i molt diversa, amb el suport de moltes entitats, els qui ens hem ajuntat hui amb un objectiu comú: defensar el paratge de la Font Roja d’un projecte que l’amenaça; que amenaça la conservació dels seus valors naturals; que amenaça també els usos públics tradicionals; que amenaça el patrimoni cultural i la memòria de tots i totes.

La Font Roja no és un lloc qualsevol; és una petita joia amb un gran valor natural. Ja des del segle XIV es van acordar les primeres mesures per a protegir-la; i ara fa ja més de vint anys que va ser declarada parc natural, el primer parc natural de l’interior valencià.

També fa quasi trenta anys que es va aconseguir la recuperació de tot l’espai del paratge per a l’ús públic de tots els seus visitants. Sense que ja no hi haguera, per fi, usuaris de primera i de segona categoria.

Esperàvem —o almenys, desitjàvem— que amb aquestes mesures el futur de la Font Roja ja no correria cap perill més; també aspiràvem que els nostres fills pogueren gaudir del paratge com ho hem pogut fer nosaltres.

Ara veiem que no és tan fàcil, que cal continuar estant alerta. Que sempre hi ha qui vol posar els interessos mesquins d’uns pocs per davant dels interessos del conjunt de la societat.

El projecte d’un gran hotel de luxe en el mateix cor del Parc Natural és una amenaça de primer ordre, ja que provocaria un impacte ambiental i paisatgístic molt greu en una àrea especialment sensible. La construcció i funcionament de l'hotel en aquest punt trencaria el seu delicat equilibri ambiental: amb més soroll, més trànsit, més consum d’aigua i energia, menys silenci, la previsible tala de carrasques centenàries per accedir a l’aparcament subterrani, el perill d’afecció a l’alcavó de la pròpia font, la construcció de noves infraestructures i un llarg etcètera que no podem consentir.

El projecte (que, per cert, l’Ajuntament continua amagant) suposaria també privatitzar una part important del paratge durant un període de 40 anys, ampliable a 60. Sobre les condicions per a l’empresa, només cal tindre en compte una frase del plec de condicions: se li permet disposar de "tots els espais pròxims on es pretenga desenvolupar qualsevol activitat relacionada amb l'ús hoteler". És a dir, un autèntic regal per a l’empresa en detriment de l’ús públic i de l'accessibilitat per part dels visitants del Parc Natural.

Les facilitats per a l’hotel contrasten amb les limitacions que ja s'estan posant als usuaris actuals del paratge i als serveis essencials del parc natural. Un bon exemple d'això és la supressió dels paellers o l’expulsió de la brigada de manteniment que ocupava part dels antics xalets.

Demanem, per tant, que es conserven i rehabiliten aquests xalets, sense augmentar ni el volum ni les altures, per a destinar-los als serveis públics que requereixen el Parc Natural i els seus visitants.

Recordem també que hi ha alternatives turístiques menys impactants i socialment més beneficioses que un complex turístic, amb un hotel de luxe de més de 50 habitacions, en el cor de la Font Roja.

Hi ha raons més que suficients per a continuar mobilitzant-se en defensa de la Font Roja. Aquesta concentració no és cap final, sinó que és l’inici d’una campanya en la qual recorrerem a tots els mitjans possibles i que no acabarà fins que aquest projecte siga totalment descartat.

Si hui en som molts, la pròxima convocatòria hem de ser encara molts més.

La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural!Estamos aquí porque estimamos la Fuente Roja.

Somos mucha gente y muy diversa, con el apoyo de muchas entidades, quienes nos hemos juntado hoy con un objetivo común: defender el paraje de la Fuente Roja de un proyecto que le amenaza; que amenaza la conservación de sus valores naturales; que amenaza también los usos públicos tradicionales; que amenaza el patrimonio cultural y la memoria de todos y todas.

La Fuente Roja no es un lugar cualquiera; es una pequeña joya con un gran valor natural. Ya desde el siglo XIV se acordaron las primeras medidas para protegerla; y ahora hace ya más de veinte años que fue declarada parque natural, el primer parque natural del interior valenciano.

También hace casi treinta años que se consiguió la recuperación de todo el espacio del paraje para el uso público de todos sus visitantes. Sin que ya no hubiera, al fin, usuarios de primera y de segunda categoría.

Esperábamos (o al menos, deseábamos) que con estas medidas el futuro de la Fuente Roja ya no correría ningún peligro más; también aspirábamos que nuestros hijos pudieran disfrutar del paraje como lo hemos podido hacer nosotros.

Ahora vemos que no es tan fácil, que hace falta continuar estando alerta. Que siempre hay quien quiere poner los intereses mezquinos de unos pocos por delante de los intereses del conjunto de la sociedad.

El proyecto de un gran hotel de lujo en el mismo corazón del Parque Natural es una amenaza de primer orden, puesto que provocaría un impacto ambiental y paisajístico muy grave en una área especialmente sensible. La construcción y funcionamiento del hotel en este punto rompería su delicado equilibrio ambiental: con más ruido, más tránsito, más consumo de agua y energía, menos silencio, la previsible tala de carrascas centenarias para acceder a un aparcamiento subterráneo, el peligro de la propia fuente, la construcción de nuevas infraestructuras y un largo etcétera que no podemos consentir.

El proyecto (que, por cierto, el Ayuntamiento continúa escondiendo) supondría también privatizar una parte importante del paraje durante un periodo de 40 años, ampliable a 60. Sobre las condiciones de adjudicación, sólo hace falta tener en cuenta una frase del pliego de condiciones: se le permite disponer de "todos los espacios próximos dónde se pretenda desarrollar cualquier actividad relacionada con el uso hotelero". Es decir, un auténtico regalo para la adjudicación con menoscabo del uso público y de la accesibilidad por parte de los visitantes del Parque Natural.

Las facilidades para el hotel contrastan con las limitaciones que ya se están poniendo a los usuarios actuales del paraje y a los servicios esenciales del parque natural. Un buen ejemplo de esto es la supresión de los 'paelleros' o la expulsión de la brigada de mantenimiento que ocupaba parte de los antiguos chalés.

Pedimos, por lo tanto, que se conserven y rehabiliten estos chalés, sin aumentar ni el volumen ni las alturas, para destinarlos a los servicios públicos que requieren el Parque Natural y sus visitantes.

Recordamos también que hay alternativas turísticas menos impactantes y socialmente más beneficiosas que un complejo turístico, con un hotel de lujo de más de 50 habitaciones, en el corazón de la Fuente Roja.

Hay razones más que suficientes para continuar movilizándose defiende de la Fuente Roja. Esta concentración no es ningún final, sino que es el inicio d’una campaña en la cual recurriremos a todos los medios posibles y que no acabará hasta que este proyecto sea totalmente descartado.

Si hoy somos muchos, la próxima convocatoria debemos ser todavía muchos más.

La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural!

El pròxim dilluns 28 de juliol tindrà lloc la concentració en defensa de la Font Roja

Recordeu que la concentració prevista per al dijous 24 no s'ha suspés, sinó que s'ha ajornat al pròxim dilluns 28 de juliol.

Podeu descarregar-vos per a imprimir-lo i repartir-lo un nou cartell en format A4. Cal que fem un esforç per avisar tothom del canvi del dia de la convocatòria.

Participeu!

COMUNICAT URGENT DE LA CAMPANYA "LA FONT ROJA TAMBÉ ÉS NOSTRA. HOTEL FORA DEL PARC NATURAL"

Per respecte al dol declarat amb motiu de la defunció de la regidora de l’Ajuntament d’Alcoi, M. Desamparados Bernabeu, i atés que la capella ardent estarà instal·lada en l'edifici consistorial, la concentració de demà dijous es trasllada al DILLUNS 28 DE JULIOL, en el mateix lloc i a la mateixa hora (plaça d’Espanya d’Alcoi, a les 20,15 h).

Calen voluntaris per recollir signatures

Com ja sabeu, l'assemblea de la campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural!" està duent a terme diverses activitats, que comporten molta faena a fer.
En l'assemblea es va decidir distribuir material divulgatiu i recollir signatures durant els dies previs a la concentració. La idea és utilitzar taules plegables (molta gent en té a casa i alguns grups també en poden aportar algunes). Els punts previstos per al cap de setmana ja estan pràcticament coberts, però falta distribuir els llocs del dilluns 21, del dimarts 22 i del dimecres 23. Concretament, necessitem gent per als dies, horaris i llocs següents:


Dissabte 19 de juliol de 2008, de 10 a 14 h:

§ Avinguda de la Hispanitat, prop de la cantonada amb el carrer de Sabadell


Dilluns 21, dimarts 22 i dimecres 23 de juliol de 2008, de 19 a 21 h:

§ Avinguda de l’Alameda, prop de la parcel·la del Teix

§ Avinguda de la Hispanitat, prop de la cantonada amb el carrer de Sabadell

§ Carrer de Santa Rosa, prop del supermercat Mercadona

§ Carrer del Camí, prop del núm. 70

§ Carrer dels Alçamora, prop del Centre Comercial

§ Passeig de Cervantes

§ Plaça de Dins


Qui puga i vulga apuntar-se, que avise i diga els dies i els llocs que li van bé. Podeu enviar un correu electrònic o gravar un missatge en el 965337628. Encara millor: podeu passar demà divendres, a les 19 h, pel Club UNESCO (c/Cid, 12), ja que hem quedat allí per repartir el material: fulls de firmes, cartells, fullets i còpia de la comunicació que s'ha enviat a la Policia Local (les taules plegables i els bolígrafs se'ls ha d'agençar cadascú).


Us deixem també els futllets informatius que hem editat. Estan disponibles en versió en valencià i en castellà.LA FONT ROJA TAMBÉ ÉS NOSTRA. Hotel fora del Parc Natural!

Roda de premsa 14.07.08

Us deixem el primers dels vídeos editats en la roda de premsa que la Plataforma convocà el passat dilluns 14 de juliol al Centre Excursionista d'Alcoi.
Fou Carles Mansanet, membre de la Colla Ecologista la Carrasca i membre emèrit del Consell de Protecció del Parc Natural de la Font Roja, qui va dur el pes de la roda de premsa. Però, com podeu observar a la foto adjuntada a l'anterior post, hi havia una nodrida presència de la societat civil de les comarques.La campanya en defensa de la Font Roja arranca amb molta il·lusió i una important base social


Ahir, 14 de juliol, en el local del Centre Excursionista d'Alcoi, s'ha presentat en una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació la campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural". L'acte ha comptat amb la presència de representants de nombroses entitats socials i polítiques.

En la campanya participen persones a títol individual i també donen suport diversos grups d'Alcoi i Ibi; a hores d'ara es disposa d'una llista provisional d'entitats adherides, que s'actualitzarà periòdicament amb les noves incorporacions, i que podeu anar consultant a la columna de l'esquerra d'aquest bloc.

L'objectiu únic de la campanya és impedir la construcció d'un hotel en el paratge de la Font Roja, que limitaria el seu ús públic i generaria un impacte ambiental i paisatgístic irreversible.

Segons la informació que s'ha pogut conéixer a pesar del secretisme del govern municipal, l'única empresa que s'ha presentat al concurs pretén construir un edifici nou de 4 plantes (un semisoterrani + 3 plantes en superfície), que a més de ser un atemptat paisatgístic seria clarament il·legal. O siga, que no es tracta en absolut d'un petit hotel de muntanya, sinó d'un amb 55 habitacions, amb capacitat per a 110 places, i a més 75 places d'alberg distribuïdes en 10 habitacions. A açò caldria afegir dos cafeteries (una a l'aire lliure), un restaurant, un gimnàs, un spa amb piscina, jacuzi, sauna i termal, sales de reunions, etc.

L'assemblea que impulsa i coordina aquesta campanya ha insistit en la importància que totes les persones que s'estimen la Font Roja s'impliquen en les activitats que van a organitzar-se per tal de defensar-la.

El dimarts 15 de juliol, a les 8 de la vesprada, tindrà lloc una nova assemblea per coordinar la recollida de firmes i la instal·lació de punts d'informació al carrer; aquesta assemblea tindrà lloc al Club UNESCO d'Alcoi (c/Cid, 12 – baixos). En l'assemblea també es concretaran els materials divulgatius que es preveu confeccionar (tríptics, cartells, adhesius i camisetes).

Com a acte principal, s'ha convocat per al dijous 24 de juliol, a les 20:15 h, una concentració a la plaça d'Espanya d'Alcoi.

Qui vulga obtindre informació de la campanya a través d'internet, pot consultar aquest blog, creat amb aquesta finalitat.

Així mateix, s'ha obert un compte perquè les persones sensibilitzades puguen contribuir amb les seues aportacions econòmiques (el núm. de compte és el 2090 1100 81 0003886218).


La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural


Algunes idees senzilles per defensar la Font Roja

Recollida de signatures

- S'ha iniciat ja una recollida de signatures. Si vols recollir-ne, imprimeix (a 2 cares) l'arxiu que adjuntem i arreplega les signatures que pugues al teu lloc de treball, entre els amics, en botigues, etc.

- Pròximament s'instal·laran per tot Alcoi taules per a recollir firmes i repartir informació. Cal que participe molta gent; si tu vols fer-ho, posa't en contacte amb nosaltres o, encara millor, digues-nos-ho en la pròxima assemblea.

Informa't bé del tema i expressa la teua opinió on pugues, especialment en els mitjans de comunicació:

- crida al programa "A quien corresponda", de Radio Alcoy. L'emeten de dilluns a dijous de 13,50 a 14,00 h. No cal enrotllar-se molt, sinó ser concrets i clars. El número de telèfon és: 966526277

- escriu en la secció de cartes al director dels diaris. Per a escriure al "Ciudad de Alcoy", l'adreça és: r.climent@elperiodico.com ; si escrius al diari "Información", has d'entrar en: http://www.diarioinformacion.com/servicios/cartasdirector/cartasdirector.jsp?pRef=2008071300_0_0

- vota en l'enquesta digital del periòdic "Ciudad de Alcoy". De moment l'oposició a l'hotel en la Font Roja és abrumadora, però cal continuar expressant l'oposició al projecte.

Participa en les assemblees ciutadanes en defensa de la Font Roja

La pròxima assemblea tindrà lloc el dimarts 15 de juliol, a les 20 h, en el Club UNESCO d'Alcoi (C/Cid, 12 - baixos).

Si formes part d'alguna associació, anima-la a adherir-se a aquesta campanya

Col·labora econòmicament amb la campanya,

fent un ingrés en el compte 2090 1100 81 0003886218 (de la CAM)

Assisteix a la concentració que tindrà lloc el 24 de juliol, dijous, a les 20,15 h en la plaça d'Espanya i ajuda'ns a difondre la convocatòria.

I, en definitiva, pensa i actua contra aquest projecte inacceptable de la manera que tu cregues millor.


Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural"

Recollida de signatures


La primera de les iniciatives encetades és la recollida de signatures.

A partir d’ara us trobareu a totes les entitats implicades així com a diferents llocs de la ciutat fulls per a fer explícit el vostre rebuig a aquest projecte.

Igualment es podeu descarregar els fulls de signatures des d’ací mateix: http://www.telefonica.net/web2/alcoi/firmes_font_roja.pdf.

Recordeu que per a què les signatures siguen vàlides és important que imprimiu les dues cares del document, ja que sense encapçalament no ens les admetran.

Una vegada els fulls emplenats ens els podeu fer arribar a l'apartat de correus 252 d'Alcoi o bé a través de qualsevol de les entitats que s’han afegit a aquesta iniciativa i que es troben relacionades a la columna de l’esquerra.

Perquè la Font Roja és de tots. L’hotel fora del Parc Natural.


[La fotografia que il·lustra aquesta notícia és obra de David Pérez Terol i està protegida amb una llicència Creative Commons. N'és permesa la còpia i la distribució lliure sempre que se'n cite la font: http://www.flickr.com/photos/terox/1049581454 ]La Font Roja també és nostra

Hola!

Sota el nom “La Font Roja també es nostra. L’hotel fora del Parc Natural” ens incloem centenars de persones, tant a nivell individual com associades a entitats cíviques de les comarques, que manifestem el nostre rebuig al projecte de construcció d’un hotel en el paratge de la Font Roja, impulsat pel govern municipal de l’Ajuntament d’Alcoi. I ho fem pels motius següents:

- Perquè comportaria la privatització d’una part important del paratge durant un període de 40 anys, ampliable a 60, en detriment del seu ús públic.

- Perquè instal.lar un hotel en el cor del Parc Natural provocaria un impacte ambiental i paisatgístic molt greu.

- Perquè suposaria enderrocar il.legalment els antics xalets —protegits pel seu valor
com a patrimoni cultural— en lloc de rehabilitar-los per a destinar-los als serveis públics que requereixen el Parc Natural i els seus visitants.

- Perquè hi ha alternatives turístiques menys impactants i socialment més beneficioses, basades en allotjaments petits i diversificats en la perifèria del Parc Natural: cases rurals, petits hotels, albergs, càmping, etc.

Aquest bloc s’ha creat per a què siga una eina de comunicació entre tots aquells que ens afegim a aquest rebuig de destrossar un espai com la Font Roja que forma part indestriable de la nostra vida.

En aquest bloc us anirem penjant el treball que anem desenvolupant, les convocatòries d’assemblees de treball, els actes de rebuig a aquesta iniciativa, les adhesions que poc a poc es vagen produint...Igualment és una plataforma per a que tothom participe i diga la seua. Un treball col·lectiu per tal de mantindre que la Font Roja siga de tots.