Aquest hotel és una ruïna

L'hotel projectat en la Font Roja generaria unes pèrdues anuals de prop de 170.000 euros

Un informe econòmic encarregat per "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural", basat en dades contrastades, demostra la inviabilitat econòmica del complex hoteler


Alcoi, 19/maig/2010

Un informe econòmic encarregat per l'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" acredita la falta de viabilitat econòmica de l'hotel que l'Ajuntament d'Alcoi i la Diputació d'Alacant pretenen construir en el cor del Parc Natural.

Aquest informe, dirigit per l'economista Moisés Hidalgo (professor d'Economia Ambiental i d'Economia Turística i Desenvolupament de la Universitat d'Alacant) analitza i revisa l'Estudi de Viabilitat Econòmica presentat pels promotors de l'hotel i comprova que els nivells d'ocupació que aquests calculen per a l'hotel estan clarament inflats, molt per damunt dels nivells previsibles d'acord amb les dades oficials de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Mentre que l'estudi aportat per la Diputació d'Alacant preveu un nivell d'ocupació del 61% (xifra que no justifica en cap moment), la revisió realitzada calcula que l'ocupació mitjana seria quasi la meitat: el 31,54% (1).

Aquesta xifra del 31,54 € sembla més creïble, ja que les dades d'ocupació d'alguns establiments hotelers d'Alcoi no arriben a una ocupació del 40% i les recents declaracions de representants locals del sector hoteler són alarmants. Així mateix, la ubicació elegida per a l'hotel i la distància al centre urbà d'Alcoi, aconsellaria fer unes previsions d'ocupació com si es tractara d'un allotjament de turisme rural, les quals són encara més baixes.

A més, l'estudi presentat per la Diputació parteix d'uns preus d'allotjament també inflats, ja que tenen com a referència els fixats per a l'Hotel Alahuar (en la Vall de Laguart), que ofereix un nivell de prestacions molt superior: habitacions dobles en primera planta amb bany i estil propi; vil·les adosades; i vil·les adosades tipus dúplex amb jacuzzi i bany singular. Pel que fa a la Font Roja, serien habitacions dobles amb bany incorporat i amb una superfície entre 22 i 35 m2.

Per altra banda, tant els costos de personal com els costos d'inversió per a equipament en mobiliari i instal·lacions incloses en el projecte de la Diputació estan infravalorats; i el mateix ocorre amb els costos financers, que si es modificaren perquè foren més consistents i adaptats a la situació real actual, obligarien a augmentar en un 71% el cànon que hauria de pagar el concessionari del complex hoteler.

La revisió de l'Estudi de Viabilitat de la Diputació d'Alacant arriba a una conclusió demolidora: fins i tot admetent el nivell d'ocupació mitjà de la província d'Alacant (molt superior a una estimació realista), les pèrdues abans d'impostos serien de quasi 170.000 € anuals, per la qual cosa el complex hoteler seria inviable econòmicament.

L'Assemblea de la Campanya "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural" considera que aquest treball confirma que el projecte d'hotel no té cap sentit, ni pot garantir el manteniment dels llocs de treball que promet, sinó que respon únicament a una cabuderia política de Miguel Peralta, secundat per l'alcalde d'Alcoi i pel president de la Diputació d'Alacant. És evident que si aquestes persones arriscaren els seues diners —i no els del conjunt dels ciutadans— el projecte de l'hotel de la Font Roja ja s'hauria enterrat fa temps. De fet, quan el projecte es va licitar l'any 2008 perquè pogueren presentar les seus ofertes les empreses privades, només se'n va presentar una, que a més comptava amb un administrador que havia comés anteriorment una estafa urbanística.

L'informe econòmic que revisa l'Estudi de Viabilitat de la Diputació s'ha inclòs en les al·legacions presentades per "La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural", en les quals s'aborden també altres arguments sobre la insostenibilitat social i ambiental del projecte.


Notes:
1. Per arribar a aquesta xifra, la revisió parteix de les dades recents d'ocupació mitjana dels establiments hotelers de la província d'Alacant, que és del 56,33%. Aquesta xifra encara s'ha de reduir més, ja que el grau d'ocupació hotelera de l'interior és menor que el del conjunt de la província, que està esbiaixat a l'alça per l'efecte de les ciutats turístiques de la costa: Benidorm, Dénia, Xàbia, Calp, Alacant, etc. (segons dades disponibles de la Cambra de Comerç d'Alacant per a l'any 2005 —únic localitzat—, el grau d'ocupació hotelera de l'interior era el 56% de l'aconseguit en el conjunt de la província).

Assemblea de la Campanya
La Font Roja també és nostra. Hotel fora del Parc Natural